Συχνές ερωτήσεις για το baby swimming

Συχνες ερωτήσεις για το baby swimming
Τι είναι η βρεφική κολύμβηση;

Η βρεφική κολύμβηση (κολύμβηση για βρέφη και νήπια), είναι μια οικογενειακή δραστηριότητα και αποτελεί ένα συνδυασμό εκμάθησης βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, κοινωνικοποίησης, άσκησης και ψυχαγωγίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς και βρέφη ηλικίας από 6 μηνών έως 3,5 ετών.

Η βρεφική κολύμβηση ενδείκνυται για όλα τα μωρά;

Η κολύμβηση είναι η πρώτη μορφή άσκησης που συνιστούν όλοι οι παιδίατροι στον κόσμο, όχι μόνο σε υγιή παιδιά αλλά και σε παιδιά με ιατρικά προβλήματα, όπως κινητικές δυσκολίες, άσθμα κ.λ.π. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το baby swimming ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου;

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε κλειστή πισίνα. Τόσο η θερμοκρασία του νερού (32°C) όσο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου, είναι ιδανικές για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Πρέπει να έχει περπατήσει πρώτα το μωρό και μετά να μάθει κολύμβηση;

Τα μωρά που ξεκινούν τα μαθήματα από την ηλικία των 6 μηνών συνήθως πρώτα μαθαίνουν να κολυμπούν και μετά να περπατούν. Επιπλέον, τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα baby swimming, έχει αποδειχθεί ότι περπατούν πιο σύντομα από τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμβηση, λόγω της μυϊκής και κινητικής τους ενδυνάμωσης.

Είναι ασφαλές να ξεκινήσουν από τόσο μικρή ηλικία;

Το μάθημα γίνεται υπό την επίβλεψη έμπειρου εκπαιδευτή, σε πισίνα με ζεστό νερό και χαμηλή στάθμη. Το παιδί συνοδεύεται από τον γονέα καθ’όλη τη διάρκεια και ο δάσκαλος-καθοδηγητής βρίσκεται εντός πισίνας και αυτός. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Είναι ασφαλές για την υγεία των παιδιών; (υγιεινή πισίνας, κρυώματα, ωτίτιδες, κτλ)

Ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών είναι μηδαμινός, καθώς, οι εγκαταστάσεις μας είναι ολοκαίνουριες, ο χώρος της πισίνας πληροί όλους τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής και, επιπλέον, πραγματοποιούνται τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι καταλληλότητας ύδατος, τα αποτελέσματα των οποίων αναρτώνται σε εμφανές σημείο. Σε πολλές έρευνες έχει αποδειχθεί η θετική επίδραση των προγραμμάτων Βaby Swimming στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών και νηπίων και στην μείωση της συχνότητας που αρρωσταίνουν. Επιπλέον, η κολύμβηση σε αυτήν την ηλικία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την συχνότητα των ωτίτιδων και των ασθενειών του αυτιού αφού έχει ευεργετική επίδραση στην λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού ή άλλων ατυχημάτων;

Τα βρέφη στην ηλικία των 6 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κινήσεις και ενστικτώδες κράτημα αναπνοής. Λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωττίδας μπορούν να κρατήσουν την ανάσα τους κάτω από το νερό χωρίς να γίνει κατάποση. Αυτές οι ενστικτώδεις κινήσεις, σε συνδυασμό με τη σωστή καθοδήγηση του εκπαιδευτή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. αφού η πισίνα όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας (αντιολισθητικό δάπεδο στον περιβάλλοντα χώρο, αντιολισθητική ψηφίδα εντός πισίνας) και, επιπλέον, η εκμάθηση γίνεται με την συμμετοχή των γονέων. Συγχρόνως με την εκμάθηση κολύμβησης γίνεται και εκμάθηση κάποιων ναυαγοσωστικών δεξιοτήτων τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς για την πρόληψη ατυχημάτων.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί βρεφική κολύμβηση;

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει, τόσο το καλύτερο για την εξοικείωσή του με το νερό. Τα βρέφη, έχοντας την «ανάμνηση» από τη μήτρα, διατηρούν τις αντανακλαστικές κολυμβητικές τους κινήσεις και έξω από τη αυτή για μικρό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όσο πιο μικρό ξεκινήσει τα μαθήματα, τόσο πιο εύκολα καθοδηγείται από τον εκπαιδευτή, αλλά και αργότερα να ξεκινήσει, φυσικά το παιδί μπορεί να επωφεληθεί από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του baby swimming, έως και την ηλικία των 3,5 ετών.

Πώς γίνεται το μάθημα του baby swimming?

Το πρόγραμμα «Κολύμβησης βρεφών και νηπίων» δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον εκπαίδευσης με πολύ κέφι, άφθονο παιχνίδι και χωρίς καθόλου πίεση. Με γνώμονα το παιδί, μέσον το γονέα και το δάσκαλο οδηγό, συντίθεται μια ενιαία αρμονική μονάδα η οποία στοχεύει στη διαπαιδαγώγηση του νήπιου, θωρακίζει την υγεία του και ενισχύει τη σχέση του γονέα με το παιδί.

Χρειάζομαι χαρτιά από γιατρούς;

Για να ξεκινήσετε τα μαθήματα θα χρειαστεί να προσκομίσετε ιατρική βεβαίωση παιδιάτρου, η οποία θα πιστοποιεί ότι το παιδί είναι υγιές και εμβολιασμένο. Αν συνοδός στο νερό είναι η μητέρα, θα χρειαστεί να προσκομίσει γνωμάτευση από γυναικολόγο και δερματολόγο ή παθολόγο, ενώ αν είναι ο πατέρας, μια γνωμάτευση από δερματολόγο ή παθολόγο.

Απαιτείται συγκεκριμένος εξοπλισμός;

Τα μωρά στη διάρκεια το μαθήματος φοράνε ειδική αδιάβροχη πάνα, ειδικό μαγιό πάνα με διπλή επένδυση και κολυμβητικό σκουφάκι, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ο γονέας φοράει το μαγιό του και ένα μπλουζάκι που θα παραλάβει από τη γραμματεία με την εγγραφή του. Επιπλέον, θα έχετε μαζί σας, μπουρνούζι ή πετσέτα και αντιολισθητικές παντόφλες.

Share This: