Η Κίκο και το Χέρι

638 329 master

Ο φόβος κάθε γονέα από την στιγμή που φέρνει το παιδί του στην ζωή είναι ένας.Να μην παραπλανηθεί από κάποιον άγνωστο. Έτσι επινοήθηκε ο Κανόνας των Εσωρούχων για να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο συγκεκριμένος κανόνας βασίζεται σε 5 βασικές αρχές:

Το σώμα σου σου ανήκει! Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας ότι το σώμα τους είναι δικό τους και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το αγγίζει χωρίς την συγκατάθεση τους. Πρέπει να τα μάθετε να λένε όχι σε όποιον τους υποδείξει ανάρμοστη συμπεριφορά και να ειδοποιούν αμέσως κάποιον ενήλικα.

Διαφορά μεταξύ καλού και κακού αγγίγματος:  Τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν το καλό άγγιγμα από αυτό που παραπέμπει σε ανάρμοστες συμπεριφορές. Πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας τον κανόνα των εσωρούχων και να τους πείτε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βγάλει το εσώρουχο τους χωρίς την άδεια τους ή την δική σας.

Υπάρχουν καλά και κακά μυστικά: Η μυστικότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο όλων όσων κακοποιούν σεξουαλικά ανήλικους. Η εμπιστοσύνη και η καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ εσάς και των παιδιών σας, είναι ο μοναδικός τρόπος για να τα προστατέψετε από τις κακοτοπιές. Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας ότι υπάρχουν «καλά « και «κακά» μυστικά. Οτιδήποτε τους προκαλεί άγχος και φόβο, είναι «κακό» μυστικό και πάντοτε πρέπει να ζητούν τη βοήθεια των γονιών τους ή άλλου ενήλικα που εμπιστεύονται  (δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό).

Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων: Τα κακοποιημένα παιδιά συχνά αισθάνονται φόβο, ενοχή και ντροπή και δεν ανοίγονται εύκολα. Είναι λοιπόν χρέος των γονιών να δημιουργήσουν με τα παιδιά τους ένα κλίμα εμπιστοσύνης ώστε και αυτά να ξέρουν ότι μπορούν να μοιραστούν την ανησυχία, το φόβο και τη στεναχώρια με τους γονείς τους. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να μιλήσουν με τους γονείς τους.

Σε ποιους άλλους ενήλικες μπορεί ένα παιδί αν ζητήσει βοήθεια. Δεν εμπιστευόμαστε αγνώστους: Είναι σημαντικό να διδάξουμε τα παιδιά μας να μην εμπιστεύονται αγνώστους. Είναι πάγια τακτική των δραστών, να προσεγγίζουν μικρά παιδιά χαρίζοντας τους αντικείμενα ή λιχουδιές, ενώ παράλληλα προσπαθούν να απομονωθούν με το παιδί. Δεν ξεχνάμε να αναφέρουμε στο παιδί ότι δεν παίρνουμε αντικείμενα από κάποιον που δεν μας είναι οικείο πρόσωπο

Διδάξτε στο παιδί σας, όσο μικρό και αν είναι τον κανόνα των εσώρουχων!

Ο κανόνας των Εσωρούχων αποτελεί μέρος της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ετοιμάσει ένα βίντεο και ένα βιβλίο για παιδιά ηλικίας 3-7 ετών, με τίτλο «Η Κίκο και το Χέρι».

Πηγή:altsantiri.gr